Bestellen
In samenwerking met

Stijging aantal zwangeren met diabetes

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is in Nederland toegenomen met 30%. Tussen 2015 en 2019 steeg het aantal vrouwen van 8.600 naar ruim 12.200 per jaar. Zwangerschapsdiabetici kan zorgen voor een verhoogde kans van zwangerschapscomplicaties.

Volgens recent onderzoek van het Nivel had 1 op de 14 zwangere vrouwen in 2019 diabetes. Dit was in 2015 nog 1 op de 20 vrouwen. De reden van deze forse stijging is dat er vaker wordt gecontroleerd op zwangerschapsdiabetes, waardoor deze aandoening sneller wordt ontdekt.

Tevens blijkt ook dat zwangerschapsdiabetes flink toeneemt naarmate vrouwen op latere leeftijd zwanger worden. Van de zwangere vrouwen in de leeftijdscategorie 40 tot 44 jaar had bijna 20 procent diabetes, dat ligt 13 procent hoger dan bij de leeftijdsgroep 30 tot 34 jaar.

Nadelige gevolgen
Deze chronische aandoening heeft nadelige gevolgen voor moeder en kind. “Bij zwangerschapsdiabetes reageert het lichaam van de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap minder goed op insuline waardoor de bloedglucosewaarde stijgt,” staat in het onderzoek. “Hierdoor is er kans op een te zwaar kind bij de geboorte en op hypoglycaemie van het kind na de geboorte. De moeder heeft na de bevalling een grote kans op het krijgen van diabetes type 2, evenals het kind op latere leeftijd.”  

Een BMI hoger dan 30 is een risicofactor voor het krijgen van zwangerschapsdiabetes, evenals het hebben van Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) en een te hoge bloedglucosewaarde aan het begin van de zwangerschap.

Goede voorlichting
Het is daarom van belang om vrouwen bewust te maken van de risico’s vooraf aan de zwangerschap. Met name geldt een gezondere leefstijl voor vrouwen die op latere leeftijd zwanger willen worden. Het Nivel adviseert de overheid en eerstelijns zorgverleners hier een belangrijke rol in te nemen wat betreft goede voorlichting.

actueel
 • 9-9-2021 - Strong Babies: terugbrengen van vroeggeboortes

  Strong Babies heeft de ambitie om binnen 10 jaar het percentage vroeggeboortes met 30% terug te brengen. Dat betekent duizenden baby’s die een gezonde start van hun leven mogen ervaren. Strong Babies financiert wetenschappelijk onderzoek in de verloskunde en neonatologie.

  Lees verder ...
 • 1-9-2021 - Geboortezorg Vakdag voor kraamverzorgenden

  Hét online event voor de geboortezorgprofessional vindt plaats op 1 en 2 november 2021. Kon je er de voorgaande editie helaas niet bij zijn, dan kun je de cursussen inclusief accreditatiepunten alsnog volgen.

  Lees verder ...
 • 1-9-2021 - Geboortezorg Vakdag voor verloskundigen

  Het online event voor de geboortezorgprofessional vindt plaats op 1 en 2 november 2021. Kon je er de voorgaande editie helaas niet bij zijn, dan kun je de cursussen inclusief accreditatiepunten alsnog volgen.

  Lees verder ...
 • 30-8-2021 - Gezonde kinderen

  De eerste duizend dagen van een kind is bepalend voor zijn of haar toekomst. Het voorspelt hoe de fysieke en mentale gezondheid is op de lange termijn. Bij een derde van de zwangeren binnen Generation R zijn de omstandigheden niet optimaal, waardoor kinderen al met een achterstand worden geboren.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.215.177.171
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: