Bestellen
In samenwerking met

Terugdringen vroeggeboorte; meer aandacht voor gezonde voeding zwangere

Om het risico op vroeggeboorte te verminderen heeft De Gezondheidsraad 3 nieuwe achtergronddocumenten over voeding voor zwangeren opgesteld. Deze documenten vormen de basis voor toekomstige nieuwe voedingsaanbevelingen voor deze doelgroep. Ze gaan over eetpatronen, nutriënteninname en gewichtstoename. 

Nieuwsvoordietisten.nl heeft bericht dat de Engelstalige achtergronddocumenten door de Commissie Voedingsaanbevelingen opstelt zijn in opdracht van het ministerie van VWS. Wel wordt door De Gezondheidsraad expliciet gemeld dat de conclusies over deelonderwerpen niet direct door vertaald kunnen worden naar voedingsadviezen.
 

Voedselinname en eetpatronen
Het eerste document gaat over voedselinname en eetpatronen tijdens de zwangerschap. Volgens de commissie is er sterk bewijs dat een gezond eetpatroon geassocieerd is met een 21% kleinere kans op vroeggeboorte. Ook is er sterk bewijs dat het eten van 1 tot 3 porties vis per week (vergeleken met 1 keer per week of minder) gunstig is voor de zwangerschapsduur en tegen vroeggeboorte, maar dat er ook een relatie is met een hogere BMI bij de kinderen op de leeftijd van 2, 4 en 6 jaar. Tot slot vond de commissie sterk bewijs dat het drinken van 4 of meer koppen koffie per dag geassocieerd is met een hoger risico op een miskraam, vergeleken met het drinken van geen of heel weinig koffie. Voor andere onderzochte uitkomsten was het bewijs zwak, was er te weinig onderzoek of kon er nog geen conclusie getrokken worden. 

Supplementen
Het tweede document heeft als onderwerp nutriënteninname van supplementen tijdens de zwangerschap. Voor foliumzuur is er wetenschappelijke overeenstemming dat suppletie de kans op afwijkingen aan de neurale buis, zoals een open ruggetje, verkleint. Verder concludeert de commissie dat er sterk bewijs is dat foliumzuur de kans op vroeggeboorte en het te klein zijn bij de geboorte met respectievelijk 16% en 24% verkleint. Extra inname van calcium is geassocieerd met een kleinere kans op hoge bloeddruk - vooral als de calciuminname via voeding laag is - en pre-eclampsie. Voor visoliesupplementen vond de commissie sterk bewijs dat dit de kans op vroeggeboorte (<34 weken) verkleint. Voor andere supplementen, zoals magnesium, ijzer, vitamine D en jodium werden geen conclusies met sterk bewijs gevonden. In landen met een middellaag en laag inkomen (in Azië, Afrika en Centraal-Amerika) werd nog een aanvullend resultaat met sterk bewijs gevonden. Daar verkleint een multivitamine de kans op vroeggeboorte (<34 weken), laag geboortegewicht en een ongunstige zwangerschapsduur. 

Gewicht
Het derde document bespreekt gewichtsverandering tijdens de zwangerschap. Hierin concludeert de commissie dat vrouwen die ondergewicht of een normaal gewicht hebben en te weinig aankomen tijdens de zwangerschap, een hoger risico lopen op vroeggeboorte of een kindje dat te klein is voor de zwangerschapsduur. Het verkleint juist de kans op een baby die te groot is voor de zwangerschapsduur. Vrouwen die een normaal gewicht of overgewicht hebben bij de zwangerschap en te veel aankomen, hebben een hoger risico op hoge bloeddruk, pre-eclampsie, een baby die te groot is voor de zwangerschapsduur en een keizersnede. De kans dat het kindje te klein is, te vroeg geboren wordt of dat de moeder zwangerschapsdiabetes krijgt, is juist kleiner. Criteria om vast te stellen wat een optimale of adequate gewichtstoename is, moeten nog worden bediscussieerd. Nieuw onderzoek wijst uit dat de voorheen gebruikte criteria (de IOM/NAM-criteria) mogelijk moeten worden bijgesteld. Voor vrouwen met een normaal gewicht lijkt tussen de 10 en 20 kilo aankomen tijdens de zwangerschap optimaal; daarboven en daaronder zijn er significante risico's. Vrouwen met ondergewicht moeten minimaal 12 kilo aankomen. Vrouwen met obesitas graad 1 (BMI 30 tot 34,9) zouden niet meer dan 20 kilo moeten aankomen en bij graad 2 en 3 (BMI boven 35) niet meer dan 16 kilo.

Eerste serie van vier
De drie nieuwe documenten, waarop tot 10 november inspraak mogelijk was, maken de serie over voeding tijdens de zwangerschap compleet. Eind april 2019 stelde de Gezondheidsraad het document over de schadelijke effecten van stoffen en micro-organismen in de voeding tijdens de zwangerschap open voor reacties. In een later stadium komen er ook voedingsadviezen voor vrouwen die borstvoeding geven en kinderen tot 2 jaar. 

 

Bron:
Vakblad Vroeg
Nieuwsvoordietisten.nl 

actueel
 • 6-2-2020 - Capaciteitsproblemen verloskundigen veroorzaakt gevaarlijke situaties

  Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor moeder en kind door personeelstekorten en het opheffen van geboorteplekken voor baby's en zwangere vrouwen in ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

  Lees verder ...
 • 31-1-2020 - Bo Geboortezorg roept partijen op niet langer weg te kijken

  Doemscenario kraamzorg lijkt realistisch. Deze week is de kraamzorgsector geconfronteerd met een situatie waar Bo Geboortezorg al langer voor gewaarschuwd heeft. Op de valreep is voorkomen dat kraamverzorgenden van de grootste kraamzorgorganisatie het zonder salaris moeten stellen en dat kraamvrouwen en hun pasgeboren baby's geen kraamzorg krijgen.

  Lees verder ...
 • 22-1-2020 - Effectieve aanpak voor hulp aan huilbaby's door ziekenhuis ontwikkelt

  Ouders met een huilbaby krijgen snelle en adequate hulp dankzij een speciaal polispreekuur, het inzetten van de 5Ss-methode van Harvey Karp als een medische oorzaak voor het huilen ontbreekt en samenwerking in de eerste lijn. Dat is de succesvolle aanpak die de afdeling Kindergeneeskunde van Tergooi heeft ontwikkeld om de hulp aan ouders met een huilbaby te verbeteren.

  Lees verder ...
 • 13-1-2020 - In de baarmoeder bereidt immuunsysteem zich al voor op buitenwereld

  De baarmoeder is waarschijnlijk geen steriele omgeving, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. Doordat het embryo vruchtwater drinkt, kunnen bacteriële componenten in diens darm terecht komen. Daardoor ontstaan weer afweercellen. Op die manier bereidt het immuunsysteem van een kind zich alvast voor op de buitenwereld vol ziekmakers.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.214.224.224
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: