Bestellen
In samenwerking met

Tien procent erbij voor werknemers in kraamzorg

Onderhandelingsakkoord vakbonden en Bo Geboortezorg 

UTRECHT – Werknemers in de kraamzorg gaan er nog voor de zomer tien procent op vooruit. Dit is het onderhandelingsakkoord dat donderdag 25 april is vastgesteld. Vorige maand werd een onderhandelresultaat ondertekend door vakbonden AVV, CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV, NU’91 en Bo Geboortezorg. Het resultaat werd al eerder akkoord bevonden door de achterban van alle vakbonden en Bo Geboortezorg. Na het vaststellen van het convenant 2024-2025 op donderdag, is nu ook de nieuwe cao kraamzorg een feit. 

Het onderhandelakkoord omvat onder andere salarisafspraken, waarbij werknemers in de kraamzorg vanaf 1 januari 2024 een structurele salarisverhoging van 3,5% ontvangen, gevolgd door een verdere verhoging van 3,5% vanaf 1 april 2024 en daar bovenop nog eens 3% vanaf 1 juni 2024. Daarmee voorziet de nieuwe cao – deels met terugwerkende kracht – in een loonsverhoging van bij elkaar precies tien procent. 

Andere afspraken
Naast deze loonsverhoging zijn er afspraken gemaakt over het bespreekbaar maken van klachten over overgang en menstruatie en het treffen van passende maatregelen in het belang van de werknemer. 

Om betere arbeidsvoorwaarden te scheppen wordt er ook werk gemaakt van een veiligheidsprotocol. Deze moet uiterlijk op 30 juni 2024 in werking treden. Verder komt er voor 1 juni een lijst met aanbevelingen over arbeidstijden. Tenslotte zijn er ook afspraken gemaakt over de capaciteitsplanning en de noodzakelijke vernieuwing van de kraamzorgsector. 

Duidelijk signaal
Bo Geboortezorg noemt het bereikte onderhandelingsakkoord “goed nieuws voor de kraamsector”. “Het bereiken van dit akkoord getuigt van de positieve inzet van alle betrokken partijen om de beloning en de arbeidsomstandigheden in de kraamzorg te 

verbeteren en daarbij een eerste stap te zetten naar aan aantrekkelijkere sector”, stelt bestuurslid van Bo geboortezorg Walther Tibosch. “Het is een duidelijk signaal naar onze kraamverzorgenden dat zij voldoende beloond moeten worden voor hun werk en onmisbaar zijn voor het behoud van dit zinvolle beroep.” 

Resultaat omgezet naar akkoord
Gistermiddag is het onderhandelingsresultaat omgezet naar een akkoord, nadat de laatste betrokkene heeft aangegeven zich te kunnen vinden in de generieke afspraken die gemaakt zijn tussen Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland. Deze afspraken maken deel uit van een convenant dat tussen beide partijen wordt afgesloten voor de periode 2024-2025. 

Voor meer informatie of een interviewverzoek kunt u contact opnemen met Bo Geboortezorg: 085 0471 999 

actueel
 • 6-5-2024 - Tien procent erbij voor werknemers in kraamzorg

  Onderhandelingsakkoord vakbonden en Bo Geboortezorg 

  UTRECHT – Werknemers in de kraamzorg gaan er nog voor de zomer tien procent op vooruit. Dit is het onderhandelingsakkoord dat donderdag 25 april is vastgesteld. 

  Lees verder ...
 • 22-4-2024 - Geslaagde Geboortezorg Vakdag 2024

  De Geboortezorg Vakdag op 19 april op de nieuwe locatie Jaarbeurs in Utrecht was een groot succes. Zo’n 250 Kraamverzorgenden en Verloskundigen waren naar Utrecht gekomen om hun vakkennis uit te breiden. Vanwege het grote succes van vorig jaar was er dit jaar weer een Super Bingo. Deze bingo werd door niemand minder dan Jim Bakkum gepresenteerd.

  Lees verder ...
 • 18-3-2024 - MELK - Vanaf 4 april is MELK te zien in de Nederlandse filmtheaters

  MELK, het speelfilmdebuut van regisseur Stefanie Kolk (naar een scenario van Stefanie Kolk & Nena van Driel), ging vorig jaar in wereldpremière op het filmfestival van Venetië (Giornate degli Autori) in Italië. Vanaf 4 april is MELK te zien in de Nederlandse filmtheaters.

  Lees verder ...
 • 19-2-2024 - ZwangerWijzer is vernieuwd

  ZwangerWijzer.nl helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap. Voor zorgverleners helpt ZwangerWijzer bij het geven van advies, vóór de conceptie en tijdens de vroege zwangerschap. De website is nu vernieuwd met meer en beter toegankelijke informatie. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
100.26.179.41
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: