Bestellen
In samenwerking met

Toekomst vruchtbaarheidsbehandeling lesbische en alleen staande vrouwen zorgelijk

Tot vorig jaar werden behandelingen zonder medische indicatie nog wel vergoed, ook al kwamen ze daar officieel al niet voor in aanmerking. De interpretatie van gynaecologen was juist dat het ontbreken van een man medisch ingrijpen noodzakelijk maakte. Minister Bruins verschafte deze week duidelijkheid over het beleid: het ontbreken van een mannelijke partner is geen medische indicatie.

Toevlucht tot niet gescreende donoren
De NVOG is het daar niet mee eens en vindt dat kunstmatige inseminatie voor alle vrouwen vergoed moet blijven. Gebeurt dat niet, dan vreest de NVOG dat vrouwen hun toevlucht nemen tot donoren die via andere wegen worden gevonden. Die zijn dan mogelijk niet gescreend op geslachtsziekten en hebben een onbekende spermakwaliteit. Ook is het registreren en handhaven van het aantal nakomelingen bij deze donoren onmogelijk.

Omdat de praktijk was dat vruchtbaarheidsbehandelingen zonder medische indicatie werden vergoed, interpreteert een deel van de vrouwen en gynaecologen de opheldering van Bruins als een beleidswijziging. Een petitie om de "wijziging" terug te draaien is meer dan 5000 keer ondertekend.

"Waar het om draait is de medische noodzaak", zei Eliene van Geest, de initiatiefnemer van de petitie, in het radioprogramma Nieuws en Co. "En dan zeg ik: iedere afwezigheid van zaad is een medische noodzaak. Als ik een heterovrouw was met een man die om wat voor reden dan ook geen zaad kan produceren, dan zouden ze zeggen: prima, we gaan u helpen. Nou, mijn vriendin kan ook geen zaad produceren."

De NVOG heeft er bij het Zorginstituut, dat over het basispakket gaat, op aangedrongen de medische noodzaak ook zo te interpreteren. "Of minstens een wat bredere discussie daarover te voeren. Maar helaas heeft het niet geleid tot een uitkomst waarmee mevrouw wel toegang houdt tot donorzaad", zei voorzitter Van Lith in Nieuws en Co. Als artsen de medische noodzaak wel breder interpreteren, dan wordt dat opgevat als fraude. "Er ligt een heldere uitspraak."

Doodzonde
In Nederland zijn jaarlijks 9000 inseminatiepogingen, waarvan er zo'n 6000 worden gedaan door lesbische stellen en alleenstaande vrouwen. Die behandelingen kosten 841 euro per keer. "Nu betekent dat dat we dus een dure behandeling moeten ondergaan. En dan moeten we ook nog de kosten van het zaad betalen. Afhankelijk van de kwaliteit van het zaad liggen die kosten gemiddeld rond de 600 euro", zei Van Geest.

Een alternatief is dat Van Geest thuis probeert zwanger te raken, met een donor uit haar kennissenkring of iemand die ze online vindt. "Het lastige is dat dan niets is gecontroleerd. En we willen ook dat ons kind zijn herkomst kan ontdekken. Dat bestaat gewoon in Nederland, dus dit is doodzonde."

Een probleem is bovendien dat anonieme donoren niet meer zijn toegestaan. "Dus dan kom je automatisch uit bij een kliniek en dan ben je in behandeling."

Subsidieregeling
De NVOG roept artsen op hun patiënten te adviseren contact op te nemen met hun verzekeraar, om te vragen of de behandeling in hun geval vergoed wordt. Verder gaat de NVOG zich ervoor inzetten om de zorg alsnog gefinancierd te krijgen, via opname in het basispakket of via een nog op te richten subsidieregeling.

 

 

 

Bron: NOS

actueel
 • 6-2-2020 - Capaciteitsproblemen verloskundigen veroorzaakt gevaarlijke situaties

  Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor moeder en kind door personeelstekorten en het opheffen van geboorteplekken voor baby's en zwangere vrouwen in ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

  Lees verder ...
 • 31-1-2020 - Bo Geboortezorg roept partijen op niet langer weg te kijken

  Doemscenario kraamzorg lijkt realistisch. Deze week is de kraamzorgsector geconfronteerd met een situatie waar Bo Geboortezorg al langer voor gewaarschuwd heeft. Op de valreep is voorkomen dat kraamverzorgenden van de grootste kraamzorgorganisatie het zonder salaris moeten stellen en dat kraamvrouwen en hun pasgeboren baby's geen kraamzorg krijgen.

  Lees verder ...
 • 22-1-2020 - Effectieve aanpak voor hulp aan huilbaby's door ziekenhuis ontwikkelt

  Ouders met een huilbaby krijgen snelle en adequate hulp dankzij een speciaal polispreekuur, het inzetten van de 5Ss-methode van Harvey Karp als een medische oorzaak voor het huilen ontbreekt en samenwerking in de eerste lijn. Dat is de succesvolle aanpak die de afdeling Kindergeneeskunde van Tergooi heeft ontwikkeld om de hulp aan ouders met een huilbaby te verbeteren.

  Lees verder ...
 • 13-1-2020 - In de baarmoeder bereidt immuunsysteem zich al voor op buitenwereld

  De baarmoeder is waarschijnlijk geen steriele omgeving, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. Doordat het embryo vruchtwater drinkt, kunnen bacteriële componenten in diens darm terecht komen. Daardoor ontstaan weer afweercellen. Op die manier bereidt het immuunsysteem van een kind zich alvast voor op de buitenwereld vol ziekmakers.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.214.224.224
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: