Bestellen
In samenwerking met

Vaccinatie zwangere vrouwen in risicogroepen

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen zich pas na de zwangerschap te laten vaccineren, omdat nog onvoldoende is onderzocht of het vaccin veilig is voor deze groep. Echter wordt het vaccin wel aangeraden bij zwangere vrouwen die binnen de risicogroepen behoren of die in de acute zorg werkzaam zijn.

Kwetsbare groep
Vrouwen die onderliggende ziekten hebben, zoals hart- of longproblemen of overgewicht wordt dus toch wel aangeraden zich te laten inenten. De voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap zijn volgens het RIVM groter dan de nadelen.

Sommige vrouwen binnen die groep hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden wanneer ze met het coronavirus besmet raken. Ook voor de groep die veel wordt blootgesteld aan het virus is het veiliger als ze wel zijn ingeënt.

Oproep zich te melden
Het RIVM vraagt zwangeren die hun coronavaccinatie gehaald hebben zich te melden bij het register pREGnant. Hier wordt informatie verzameld over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. “Het doel is om meer te leren over de effecten van geneesmiddelgebruik (inclusief vaccinaties) tijdens de zwangerschap. Zo kunnen verloskundigen, gynaecologen en artsen betere adviezen geven en wordt het gebruik van geneesmiddelen (nog) veiliger”.  

Geen aanwijzingen, maar liever geen risico lopen
Over de resterende groep zegt het RIVM: “er zijn geen aanwijzingen dat de vaccinatie gevolgen heeft voor de zwangerschap. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we op dit moment voor de zekerheid af om tijdens de zwangerschap te vaccineren. Het advies is om na de zwangerschap de vaccinatie te halen”.

Overigens kunnen vrouwen die borstvoeding geven zich wel gewoon laten vaccineren. Dit geldt ook voor vrouwen die bezig zijn om zwanger te worden.

actueel
 • 11-1-2021 - Vaccinatie zwangere vrouwen in risicogroepen

  In tegenstelling tot eerder advies worden zwangere vrouwen die tot de risicogroepen behoren opgeroepen 
  de coronavaccinatie wel te halen. De voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap is voor deze groep groter dan de nadelen van het virus.

  Lees verder ...
 • 4-1-2021 - Een gezond en liefdevol 2021

  2021 is begonnen! De feestdagen liggen achter ons en we zijn weer volop aan het werk. Waar normaal de kinderen naar school of de opvang gaan, staan we met zijn allen voor de uitdaging om het thuisonderwijs met ons werk te combineren. 

  Lees verder ...
 • 7-12-2020 - Geboortezorg Vakdag 2021

  Er komt een nieuwe Geboortezorg Vakdag. Na het succes van de eerste editie in februari van dit jaar besloten organisatoren RAI Amsterdam en Nataal meteen dat het evenement een vervolg zou krijgen. Om de geboortezorgprofessional nog beter van dienst te zijn, is de Vakdag uitgebreid met een extra dag. 

  Lees verder ...
 • 7-12-2020 - Hét cadeau voor kerst: (K)raamtijd. Bestel nu met korting!

  In (K)raamtijd – zwanger zijn, bevallen en opgroeien tijdens de coronacrisis lees je wat de intelligente lockdown betekende voor de geboortezorg in Nederland. Bestel vóór 9 januari 2021 dit unieke naslagwerk met korting!

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.207.108.182
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: