Bestellen
In samenwerking met

Vaccinatie zwangere vrouwen in risicogroepen

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen zich pas na de zwangerschap te laten vaccineren, omdat nog onvoldoende is onderzocht of het vaccin veilig is voor deze groep. Echter wordt het vaccin wel aangeraden bij zwangere vrouwen die binnen de risicogroepen behoren of die in de acute zorg werkzaam zijn.

Kwetsbare groep
Vrouwen die onderliggende ziekten hebben, zoals hart- of longproblemen of overgewicht wordt dus toch wel aangeraden zich te laten inenten. De voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap zijn volgens het RIVM groter dan de nadelen.

Sommige vrouwen binnen die groep hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden wanneer ze met het coronavirus besmet raken. Ook voor de groep die veel wordt blootgesteld aan het virus is het veiliger als ze wel zijn ingeënt.

Oproep zich te melden
Het RIVM vraagt zwangeren die hun coronavaccinatie gehaald hebben zich te melden bij het register pREGnant. Hier wordt informatie verzameld over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. “Het doel is om meer te leren over de effecten van geneesmiddelgebruik (inclusief vaccinaties) tijdens de zwangerschap. Zo kunnen verloskundigen, gynaecologen en artsen betere adviezen geven en wordt het gebruik van geneesmiddelen (nog) veiliger”.  

Geen aanwijzingen, maar liever geen risico lopen
Over de resterende groep zegt het RIVM: “er zijn geen aanwijzingen dat de vaccinatie gevolgen heeft voor de zwangerschap. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we op dit moment voor de zekerheid af om tijdens de zwangerschap te vaccineren. Het advies is om na de zwangerschap de vaccinatie te halen”.

Overigens kunnen vrouwen die borstvoeding geven zich wel gewoon laten vaccineren. Dit geldt ook voor vrouwen die bezig zijn om zwanger te worden.

actueel
 • 15-6-2021 - Melk tijdens de zwangerschap

  Een gezonde voeding, zelfs al vóór de zwangerschap, draagt bij aan een goede gezondheid van moeder én kind. Samen met andere basisvoedingsmiddelen kunnen halfvolle of magere melk en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde voeding.

  Lees verder ...
 • 8-6-2021 - Geboortezorg Vakdag voor kraamverzorgenden

  Na het succes van de eerste editie in februari 2020 krijgt de Geboortezorg Vakdag een vervolg. Dit jaar vindt het event online plaats op donderdag 24 en vrijdag 25 Juni. Inschrijven kan tot en met 22 juni 23:59 uur.

  Lees verder ...
 • 8-6-2021 - Geboortezorg Vakdag voor verloskundigen

  Na het succes van de eerste editie in februari 2020 krijgt de Geboortezorg Vakdag een vervolg. Dit jaar vindt het event online plaats op donderdag 24 en vrijdag 25 juni. Inschrijven kan tot en met  22 juni 23:59 uur.

  Lees verder ...
 • 31-5-2021 - Zwangere vrouwen toch niet eerder gevaccineerd

  Zwangere vrouwen worden toch niet met voorrang gevaccineerd tegen het coronavirus. In een brief van minister Hugo de Jonge aan de Kamer laat hij dit weten. Een vervroegde uitnodiging heeft weinig effect op de snelheid van de vaccinaties binnen deze groep.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.234.252.109
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: