Bestellen
In samenwerking met

Veel zwangere vrouwen werken te hard

‘’Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof,’’ aldus de website van de Rijksoverheid. Toch is dit niet altijd het geval op de werkvloer. Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Hiermee worden werkomstandigheden bedoeld waarmee je in contact bent met infectieziekten en chemische stoffen. Of de vrouwen verrichten fysiek belastend werk, hebben onregelmatige werktijden en/of werken in te hevig lawaai.

Complicaties

Het recht dat vrouwen tijdens hun zwangerschap hebben op minder zwaar werk is niks voor niks ingevoerd. Dit zware werk kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de zwangerschap. Denk hierbij aan; de toenemende kans op een vroeggeboorte, het kindje kan met een te laag gewicht geboren worden en het lichaam van de vrouw kan meer moeite hebben met herstellen post-zwangerschap.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden er 269 gezonde zwangere vrouwen met een laag risico op complicaties gevolgd. Tijdens het volgen van de vrouwen zijn er op meerdere momenten tijdens de zwangerschap gegevens verzameld over hun werkomstandigheden. Het resultaat was werkelijk opmerkelijk; bijna de helft van de gevolgde vrouwen werkte onder te zware omstandigheden. Vooral de vrouwen in de volgende sectoren hebben vaak niet de ideale werkomstandigheden; de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de horeca, de industrie, de bouw en de schoonmaak.

De huidige regelgevingen en adviezen zijn opgesteld met alle belanghebbende partijen. Deze kan je vinden in de richtlijn ‘Zwangerschap, Porpartumperiode en Werk’ van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde en in de ‘Handreiking Arbomaatregelen Zwangerschap & Werk’ van de Sociaal Economische Raad.

actueel
  • 14-9-2023 - Podcastserie Ontroostbaar geeft inzicht in impact van huilbaby

    Hoe is het om een baby te hebben die bovenmatig veel huilt? En wat kun je dan doen? De nieuwe, driedelige podcastserie Ontroostbaar biedt betrouwbare informatie. 

    Lees verder ...
  • 11-9-2023 - Geboortezorg Vakdag 2024 - Nieuwe locatie!

    Het duurt nog even, maar achter de schermen zijn wij alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de Geboortezorg Vakdag van 2024. Die zal niet zoals je gewend bent in februari zijn, maar in april. Ook hebben we gekozen voor een andere entourage. 

    Lees verder ...
  • 2-8-2023 - Voeden In Verbinding 2023

    Op zondag 6 augustus vindt de 3de editie van Voeden In Verbinding plaats! Wij zijn heel trots dat we dit jaar al in 21 steden in Vlaanderen, Brussel en zelfs Nederland bijeenkomen. We spreken om 10u stipt af om gezamenlijk borstvoeding te geven als afsluiter van WereldBorstvoedingsWeek. 

    Lees verder ...
  • 24-7-2023 - Uitstel aanlevering indicatoren Integrale geboortezorg 2022

    Zorginstituut Nederland verleent zorgaanbieders tot uiterlijk 1 mei 2024 uitstel om een deel van hun indicatoren Integrale geboortezorg aan te leveren. Het gaat om de indicatoren 1 tot en met 5, 7, 8 en 9B over verslagjaar 2022.

    Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.181.91
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: