Veel zwangere vrouwen werken te hard
‘’Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof,’’ aldus de website van de Rijksoverheid. Toch is dit niet altijd het geval op de werkvloer. Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Hiermee worden werkomstandigheden bedoeld waarmee je in contact bent met infectieziekten en chemische stoffen. Of de vrouwen verrichten fysiek belastend werk, hebben onregelmatige werktijden en/of werken in te hevig lawaai.
Complicaties
Het recht dat vrouwen tijdens hun zwangerschap hebben op minder zwaar werk is niks voor niks ingevoerd. Dit zware werk kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de zwangerschap. Denk hierbij aan; de toenemende kans op een vroeggeboorte, het kindje kan met een te laag gewicht geboren worden en het lichaam van de vrouw kan meer moeite hebben met herstellen post-zwangerschap.
Het onderzoek
Voor het onderzoek werden er 269 gezonde zwangere vrouwen met een laag risico op complicaties gevolgd. Tijdens het volgen van de vrouwen zijn er op meerdere momenten tijdens de zwangerschap gegevens verzameld over hun werkomstandigheden. Het resultaat was werkelijk opmerkelijk; bijna de helft van de gevolgde vrouwen werkte onder te zware omstandigheden. Vooral de vrouwen in de volgende sectoren hebben vaak niet de ideale werkomstandigheden; de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de horeca, de industrie, de bouw en de schoonmaak.
De huidige regelgevingen en adviezen zijn opgesteld met alle belanghebbende partijen. Deze kan je vinden in de richtlijn ‘Zwangerschap, Porpartumperiode en Werk’ van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde en in de ‘Handreiking Arbomaatregelen Zwangerschap & Werk’ van de Sociaal Economische Raad.