Bestellen
In samenwerking met

Veel zwangere vrouwen werken te hard

‘’Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof,’’ aldus de website van de Rijksoverheid. Toch is dit niet altijd het geval op de werkvloer. Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Hiermee worden werkomstandigheden bedoeld waarmee je in contact bent met infectieziekten en chemische stoffen. Of de vrouwen verrichten fysiek belastend werk, hebben onregelmatige werktijden en/of werken in te hevig lawaai.

Complicaties

Het recht dat vrouwen tijdens hun zwangerschap hebben op minder zwaar werk is niks voor niks ingevoerd. Dit zware werk kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de zwangerschap. Denk hierbij aan; de toenemende kans op een vroeggeboorte, het kindje kan met een te laag gewicht geboren worden en het lichaam van de vrouw kan meer moeite hebben met herstellen post-zwangerschap.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden er 269 gezonde zwangere vrouwen met een laag risico op complicaties gevolgd. Tijdens het volgen van de vrouwen zijn er op meerdere momenten tijdens de zwangerschap gegevens verzameld over hun werkomstandigheden. Het resultaat was werkelijk opmerkelijk; bijna de helft van de gevolgde vrouwen werkte onder te zware omstandigheden. Vooral de vrouwen in de volgende sectoren hebben vaak niet de ideale werkomstandigheden; de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de horeca, de industrie, de bouw en de schoonmaak.

De huidige regelgevingen en adviezen zijn opgesteld met alle belanghebbende partijen. Deze kan je vinden in de richtlijn ‘Zwangerschap, Porpartumperiode en Werk’ van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde en in de ‘Handreiking Arbomaatregelen Zwangerschap & Werk’ van de Sociaal Economische Raad.

actueel
 • 29-11-2022 - Bloedtest om postpartumdepressie op te sporen

  Jaarlijks hebben ongeveer 23.000 zwangere of net bevallen vrouwen last van een depressie.
  Dat is tien procent van alle vrouwen die in verwachting raken.

  Lees verder ...
 • 28-10-2022 - Het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima MC bestaat 10 jaar

  Tien jaar geleden opende Máxima MC (MMC) op locatie Veldhoven het Vrouw Moeder Kind-centrum (VMK-centrum). Eén centrum voor vrouwen, (aanstaande) moeders, kinderen en vroeggeboren baby’s waar alle gespecialiseerde zorg gebundeld is.

  Lees verder ...
 • 18-10-2022 - Evenement 10 jaar CenteringZorg in Nederland

  Stichting Centering Nederland organiseert vrijdag 18 november in samenwerking met TNO en Group Care Global het Experience Event 10 jaar CenteringZorg in Nederland.

  Lees verder ...
 • 10-10-2022 - Partijen pleiten voor uitbreiding verzekerd pakket met ivf-draagmoederschap voor alle gezinsvormen

  Tien partijen, waaronder belangenverenigingen en patiëntenorganisaties hebben een verzoek neergelegd bij minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) om zijn voorgenomen besluit, om het ivf-draagmoederschap in het verzekerde pakket op te nemen, te laten gelden voor alle soorten gezinsvormen en -situaties. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.232.56.9
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: