Bestellen
In samenwerking met

Veganistisch eten tijdens zwangerschap wordt afgeraden

Veganistisch eten tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding, is niet goed voor de kinderen. De Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde zegt dat baby’s hierdoor zwakkere botten krijgen en een motorische ontwikkelingsachterstand oplopen. Ook jonge kinderen kunnen beter niet veganistisch eten, zegt de academie. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Tot die conclusie komt Georges Casimir, professor aan het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel, zo meldt het AD. In zijn ziekenhuis werden de afgelopen maanden verschillende pasgeborenen opgenomen omdat ze door zo’n plantaardig regime uitdrogingsverschijnselen vertoonden.

Niet toestaan
Casimir is niet de enige die bezorgd is. Hij schreef met verschillende collega’s een advies voor de Franstalige Koninklijke Academie voor Geneeskunde. In die tekst roepen ze op om een veganistisch dieet voor kinderen, maar ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, niet toe te staan. “Essentiële vitamines als D en B12, calcium en ook andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling, zijn in dit dieet afwezig”, schrijven ze. Dat zorgt volgens hen voor ‘groeiachterstand, psychomotorische vertragingen, ondervoeding en bloedarmoede.” In sommige gevallen zouden deze zaken niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden.

Ook volgens het Voedingscentrum kunnen de gevolgen van een veganistisch eetpatroon voor (ongeboren) baby’s en jongere kinderen groot zijn, omdat zij nog in de groei zijn. “In Nederland zijn de gevolgen van een veganistisch voedingspatroon met name beschreven voor kinderen die macrobiotisch gevoed zijn. Zij lopen een grotere kans om kleiner en lichter te zijn, een achterstand in hun motorische ontwikkeling op te lopen én zwakkere botten te hebben dan kinderen die alles eten en kinderen die geen vlees of vis, maar wel nog zuivel en eieren eten.”

Bloed afnemen
“Het veganisme is echt te gevaarlijk voor kinderen die moeten groeien”, vat Casimir de volledige adviestekst samen. Hij erkent dat supplementen toegediend kunnen worden, maar is dan nog niet overtuigd. “Wie echt zeker wil zijn of zijn of haar kind bij een veganistisch dieet niets tekortkomt, zou op zijn minst regelmatig bloed moeten laten afnemen. Maar wij vinden het niet normaal om zoiets bij kinderen te doen.”

Handleiding
Professor kindergeneeskunde Myriam Van Winckel (UZ Gent) ziet weinig heil in een verbod. “Zo duw je mensen die plantaardig willen eten weg. Op die manier kunnen ze belangrijke informatie mislopen.” Dan kan niet de bedoeling zijn, vindt ze. “Want het klopt wel dat er risico’s aan verbonden zijn. Veganisme is niet geschikt zonder supplementen.”

Van Winckel hamert vooral op het bijnemen van B12, een vitamine die erg belangrijk is voor de productie van de bloedcellen, het zenuwstelsel en de hersencellen. Wie alleen groente en fruit eet, krijgt die stof niet voldoende binnen. Van Winckel pleit ook voor een duidelijke handleiding voor volwassenen en kinderen die een veganistische levensstijl hebben. “Daarin kan je duidelijk maken waarom welke supplementen nodig zijn, maar ook uitleggen wat een evenwichtige en energierijke maaltijd is.”

Diëtist
Het Voedingscentrum raadt aan advies te vragen bij een diëtist. “Om tekorten bij het volgen van een veganistisch voedingspatroon te voorkomen, is het belangrijk om van alle voedingstoffen voldoende binnen te krijgen. Omdat het voor zwangeren en kinderen lastig kan zijn om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen, raden we hen aan advies te vragen bij een expert.”

Het UZ Gent benadrukt overigens dat de beschreven problemen zich in praktijk tot nu toe nauwelijks hebben voorgedaan in dat ziekenhuis. Hooguit 1 procent van de bevolking eet veganistisch, stelt Van Winckel. Zelf is ze in 30 jaar in het ziekenhuis maar één geval van ondervoeding tegengekomen. “Het ging in dat geval om een moeder die geen B12-supplement nam en haar kind borstvoeding gaf.”

 

 

 

 

Bron:
VakbladVroeg
ad.nl

actueel
 • 12-8-2019 - Er is een app in ontwikkeling die inschat of een baby te vroeg geboren zal worden

  Er is een app in ontwikkeling, gebaseerd op een algoritme, die voorspelt of een baby te vroeg geboren zal worden. De software is nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt door IDlab, een onderzoeksgroep van Imec aan de Universiteit in Gent. Ook zou de software kunnen dienen voor mensen met migraine en dementie.

  Lees verder ...
 • 6-8-2019 - Extreem vroeg geboren baby's; onderzoek naar effect doxapram

  Twee neonatologen van het Erasmus MC kunnen met een subsidie van 2,2 miljoen euro onderzoek doen naar het gebruik van doxapram -ter bevordering van de ademhaling- bij prematuur geboren kinderen. Dit meldt Erasmus MC. 

  Lees verder ...
 • 29-7-2019 - Afdelingen acute verloskunde sluiten de deuren door aanhoudende personeelstekort

  Er zijn steeds minder verloskamers open in ziekenhuizen, maar twee derde van de vrouwen bevalt in het ziekenhuis. De ziekenhuizen worden gedwongen door aanhoudende personeelstekorten. 

  Lees verder ...
 • 24-7-2019 - Hitteplan actief voor heel Nederland

  Het is de komende dagen uitzonderlijk warm. De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het RIVM vanaf dinsdag 23 juli 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Dit meldt het RIVM.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.236.190.216
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: