Bestellen
In samenwerking met

Veilig een baby vervoeren

Er is al een tijdje een Europese norm voor het veilig vervoeren van baby’s die in een couveuse liggen. Voor elk kind wordt apart gekeken wat de beste optie is qua vervoer en wat de veiligste mogelijkheid is voor de baby en de zorgverlener. Goed en voorzichtig vervoer verlaagd namelijk de kansen op ongelukken en voorkomt lichamelijke belasting.

De norm

In juli 2018 is er een Europese norm ingesteld die gaat over het veilig vervoeren van baby’s in een couveuse met ambulances of vliegtuigen. Dit moet ervoor zorgen dat onduidelijkheden voorkomen worden. Ook moet de norm het mogelijk maken dat er verschillende types couveuses op hetzelfde systeem passen. Hierdoor wordt het makkelijker voor de zorgverleners om de couveuse van het ene voertuig naar het andere te verplaatsen.

Door meldingen van overlijden of ernstige incidenten bij een patiënt die in een medisch bed of couveuse werd vervoerd, is deze norm ingesteld. Met de norm hoopt de Europese Technische Commissie te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen door het vervoer van medische bedden en couveuses.

De twee delen

Voor de Nederlandse markt bestaat de norm uit de volgende twee gedeeltes; de interfacevoorwaarden en de systeemeisen.

Het eerste deel, de interfacevoorwaarden, bestaat vooral uit uitleg over het transsportsysteem van de couveuse en de bijbehorende medische apparatuur. Denk hierbij aan hoe een couveuse moet worden bevestigd op een brancard of grondplaat. Dit is nog wel even een werkje, want op zo’n brancard of grondplaat kunnen verschillende systemen worden gemonteerd. Daarnaast worden de eisen toegelicht die gesteld zijn aan het zuurstofsysteem en de stroomvoorziening.

Deel twee, de systeemeisen, gaat meet in op de eisen die gesteld moeten worden aan het apparatuur zelf tijdens het vervoeren. Voorbeelden hiervan zijn; monitoren, ademhalingstoestellen en infusiepompen. Ook staat erin hoe de zorgverlener en de patiënt veilig op bestemming aan moeten komen.  

actueel
 • 15-5-2022 - Neusdruppels tegen een herseninfarct

  Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Angst voor het bevallen

  Een kinderwens hebben, maar bang zijn voor de pijn van de bevalling en hierdoor niet zwanger willen worden. Deze extreme angst heet tokofobie. De reden voor deze heftige angst kan verschillende oorzaken hebben; vroegere trauma’s of een extreme doodsangst.

  Lees verder ...
 • 16-4-2022 - Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

  Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.25.51
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: