Bestellen
In samenwerking met

Vraagtekens bij betrouwbaarheid Ballerine koperspiraal

In de uitzending van Radar van 25 januari jl. is aandacht besteed aan werking van de Ballerine spiraal. Dit koperspiraaltje zonder hormonen zou ervoor moeten zorgen dat vrouwen niet zwanger worden. Echter is naar voren gekomen dat de Ballerine spiraal onbetrouwbaar is. Dit is aan het licht gekomen, nadat meerdere vrouwen melding maakten dat zij toch zwanger bleken te zijn.

De NHG, KNOV en de NVOG hebben gezamenlijk een reactie gegeven over het gebruik van deze Ballerine koperspiraal: ‘Deze vorm van anticonceptie wordt niet aanbevolen omdat er beperkt onderzoek naar effectiviteit en complicaties is gedaan, en er in de praktijk nog weinig ervaring mee is’.

In een recente publicatie in het Geneesmiddelenbulletin is het volgende te lezen:

‘De ‘intrauterine ball’ Ballerine®, een spiraal voor anticonceptie met koperballetjes (koperoppervlak 300 mm2), heeft geen bewezen meerwaarde ten opzichte van de eerstekeuze koperspiralen zoals T-vormige en hoefijzervormige koperspiralen (koperoppervlak > 300 mm2). De leverancier claimt betrouwbaarheid en veiligheid, maar kan deze bewering niet onderbouwen. De gegevens uit het technische dossier dat is ingeleverd bij de Notified Body, zijn niet in te zien door zorgverleners en patiënten. De producent heeft pre- en post-marketing voldoende gelegenheid gehad om effectiviteit en bijwerkingen aan te tonen in gerandomiseerd onderzoek. Echter in het gepubliceerde onderzoek werd voor de gegevensverzameling gebruik gemaakt van enquêtes, een methode die onvoldoende betrouwbare resultaten oplevert. Omdat de spiraal daarnaast relatief duur is en er geen aangetoonde meerwaarde is ten opzichte van de bestaande spiralen, krijgt Ballerine van het Ge-Bu een negatieve ‘pil’waardering’.

Ballerine claimt dat het product wel veilig is en dat de werking ervan overeenkomt met andere koperspiralen. Op hun website laat zij in een statement voor zorgprofessionals het volgende weten:

‘Met verbazing hebben we 25 januari naar de uitzending van AVROTROS Radar gekeken. Titus Health Care ontving de week voorafgaand aan de uitzending vragen van de redactie over Ballerine, maar de zorgvuldige beantwoording van deze vragen is niet in de uitzending naar voren gekomen. Titus Health Care belicht dan ook graag onderstaande informatie over de Ballerine spiraal zodat u goed geïnformeerd bent en de vrouw kunt helpen weloverwogen haar eigen mening te vormen’.

Op basis van de uitzending heeft Henk van Gerven, SP-kamerlid, Kamervragen aan de minister voor Medische Zorg en Sport gesteld. Minister Tamara van Ark moet binnen enkele weken reageren op deze vragen.

actueel
 • 29-4-2021 - Standpunt vaccinatie tijdens zwangerschap gewijzigd

  Het standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ is door de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ aangepast. Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met zogeheten mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna.

  Lees verder ...
 • 30-3-2021 - Geboortezorg Vakdag voor kraamverzorgenden

  Na het succes van de eerste editie in februari 2020 krijgt de Geboortezorg Vakdag een vervolg. Dit jaar vindt het plaats op donderdag 24 en vrijdag 25 Juni in de RAI Amsterdam. Profiteer tot en met 8 april van de broegboekkorting.

  Lees verder ...
 • 30-3-2021 - Geboortezorg Vakdag voor verloskundigen

  Na het succes van de eerste editie in februari 2020 krijgt de Geboortezorg Vakdag een vervolg. Dit jaar vindt het plaats op donderdag 24 en vrijdag 25 Juni in de RAI Amsterdam. Profiteer tot en met 8 april van de broegboekkorting.

  Lees verder ...
 • 22-2-2021 - Petitie tegen integrale bekostiging geboortezorg

  Minister Ark van Medische Zorg en Sport wil vanaf 2022 een integraal tarief instellen voor de bekostiging van de eerstelijns verloskundezorg. Dit om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen. Veel zorgprofessionals en ouders zijn hierover bezorgd en zijn een petitie gestart om het Nederlands verloskundig stelsel te behouden.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.236.118.225
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: