Bestellen
In samenwerking met

Vrouwen laten hun ingevroren eicellen zelden terugplaatsen

Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op het jaarcongres van de Europese vereniging voor voortplantingsgeneeskunde (ESHRE). Een van de grootste instellingen voor reproductieve geneeskunde van Europa, een kliniek in Brussel, toont daar de resultaten van onderzoek onder 563 vrouwen die er in de afgelopen tien jaar cliënt zijn geweest. Van hen kwam minder dan 8 procent terug voor een ivf-behandeling: 43 van de 563 vrouwen lieten inderdaad eicellen bevruchten en inbrengen, wat in een derde van de gevallen tot een succesvolle zwangerschap leidde. Volgens de Belgische gynaecologen hebben andere grote Europese klinieken vergelijkbare cijfers. 

Invriezen
In Nederland is het sinds 2011 toegestaan eicellen te laten invriezen, niet om medische reden - dat kon daarvoor al - maar om persoonlijke reden. Het is een populaire optie geworden voor vrouwen die nog geen geschikte partner hebben gevonden of om andere reden willen wachter met zwanger raken.

De vriestechniek is sterk verbeterd en kan een voordeel hebben omdat de kwaliteit van eicellen begint te dalen na het 35ste levensjaar. Eicellen laten invriezen mag tot je 40ste, bevruchte eicellen terugplaatsen mag tot je 50ste. Als er geen medische reden is worden kosten niet vergoed. Die zijn niet gering: invriezen en bewaren kost een kleine 4000 euro.

Geboortekaartjes
Terugplaatsen is ook in Nederland uitzonderlijk. Landelijke cijfers zijn er niet, maar cijfers van individuele klinieken bevestigen het beeld van de Belgische onderzoekers. Zo heeft de afdeling voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht sinds 2011 eicellen ingevroren van 150 vrouwen. Van hen is tot nu toe niet één teruggekomen voor een ivf-bevruchting. De afdeling heeft wel al veel geboortekaartjes gekregen, van vrouwelijke cliënten die zonder hulp van de kliniek zwanger waren geworden.

Meer dan acht miljoen sinds Louise Brown
Veertig jaar geleden werd in het Britse Oldham de eerste reageerbuisbaby, Louise Brown, geboren. In vitrofertilisatie heeft sindsdien meer dan acht miljoen kinderen ter wereld gebracht. Dat ging in het begin niet zo hard, maar inmiddels worden er wereldwijd jaarlijks meer dan twee miljoen Ivf-behandelingen uitgevoerd, waaruit een half miljoen baby's voortkomen. De nu veertigjarige Louise Brown is getrouwd en heeft twee kinderen.

 

 

Bron: Trouw

actueel
 • 27-8-2018 - 'Laat uw kind inenten', aldus Premier Mark Rutte

  Nu steeds meer kinderen niet worden ingeënt, mengt de minister-president zich in de discussie over vaccinaties. Alle ouders worden nog eens nadrukkelijk opgeroepen om hun kinderen te laten inenten. 

  Lees verder ...
 • 21-8-2018 - Eind september opent ziekenhuis in Goes nieuw Moeder & Kind centrum

  Eind september opent het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) een nieuw Moeder & Kind centrum in Goes. Tijdens hun verblijf kunnen moeder, partner en kind bij elkaar blijven. Voor de partner is er ook een plek om te overnachten op de kraamafdeling. Dat melden ADRZ en PZC.

  Lees verder ...
 • 13-8-2018 - Na een maagverkleining kans op complicaties bij zwangerschap

  Tijdens hun zwangerschap kunnen vrouwen met een maagverkleining ernstige complicaties oplopen. In het ergste geval kan te laat ingrijpen leiden tot de dood van de vrouw of het kind, vertellen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. 

  Lees verder ...
 • 6-8-2018 - Karaktereigenschappen kunnen ouderschap en kwaliteit van relatie voorspellen

  De meest intieme en langdurige relaties bij volwassenen, zijn de liefdesrelatie en de ouder-kindrelatie. Manon Scheppingen van Tilburg University, concludeerde dat de gegevens daarover, gekoppeld aan karaktereigenschappen, een schat van informatie opleveren.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.166.141.69
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: