Bestellen
In samenwerking met

Vrouwen laten hun ingevroren eicellen zelden terugplaatsen

Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op het jaarcongres van de Europese vereniging voor voortplantingsgeneeskunde (ESHRE). Een van de grootste instellingen voor reproductieve geneeskunde van Europa, een kliniek in Brussel, toont daar de resultaten van onderzoek onder 563 vrouwen die er in de afgelopen tien jaar cliënt zijn geweest. Van hen kwam minder dan 8 procent terug voor een ivf-behandeling: 43 van de 563 vrouwen lieten inderdaad eicellen bevruchten en inbrengen, wat in een derde van de gevallen tot een succesvolle zwangerschap leidde. Volgens de Belgische gynaecologen hebben andere grote Europese klinieken vergelijkbare cijfers. 

Invriezen
In Nederland is het sinds 2011 toegestaan eicellen te laten invriezen, niet om medische reden - dat kon daarvoor al - maar om persoonlijke reden. Het is een populaire optie geworden voor vrouwen die nog geen geschikte partner hebben gevonden of om andere reden willen wachter met zwanger raken.

De vriestechniek is sterk verbeterd en kan een voordeel hebben omdat de kwaliteit van eicellen begint te dalen na het 35ste levensjaar. Eicellen laten invriezen mag tot je 40ste, bevruchte eicellen terugplaatsen mag tot je 50ste. Als er geen medische reden is worden kosten niet vergoed. Die zijn niet gering: invriezen en bewaren kost een kleine 4000 euro.

Geboortekaartjes
Terugplaatsen is ook in Nederland uitzonderlijk. Landelijke cijfers zijn er niet, maar cijfers van individuele klinieken bevestigen het beeld van de Belgische onderzoekers. Zo heeft de afdeling voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht sinds 2011 eicellen ingevroren van 150 vrouwen. Van hen is tot nu toe niet één teruggekomen voor een ivf-bevruchting. De afdeling heeft wel al veel geboortekaartjes gekregen, van vrouwelijke cliënten die zonder hulp van de kliniek zwanger waren geworden.

Meer dan acht miljoen sinds Louise Brown
Veertig jaar geleden werd in het Britse Oldham de eerste reageerbuisbaby, Louise Brown, geboren. In vitrofertilisatie heeft sindsdien meer dan acht miljoen kinderen ter wereld gebracht. Dat ging in het begin niet zo hard, maar inmiddels worden er wereldwijd jaarlijks meer dan twee miljoen Ivf-behandelingen uitgevoerd, waaruit een half miljoen baby's voortkomen. De nu veertigjarige Louise Brown is getrouwd en heeft twee kinderen.

 

 

Bron: Trouw

actueel
 • 12-11-2018 - Meer aandacht voor stoppen van schreeuwen tegen baby

  Voor een baby van drie maanden kán schreeuwen erg zijn. Baby's van moeders die twee keer of vaker boos tegen ze geschreeuwd hebben toen ze huilden, bleken op hun vijfde of zesde jaar een hogere bloeddruk te hebben dan baby's van moeders die dat niet hadden gedaan. 

  Lees verder ...
 • 5-11-2018 - Spaanse vruchtbaarheidskliniek mag Nederlandse koppels met kinderwens blijven werven

  Een Spaanse vruchtbaarheidskliniek die wensouders werft in Nederland voor anonieme eiceldonatie kan daar voorlopig mee door gaan. De klacht die tegen de kliniek werd ingediend is volgens de Reclame Code Commissie (RCC) ongegrond.

  Lees verder ...
 • 31-10-2018 - Basisbehoefte van iedere baby; aanraken!

  Huid-op-huidcontact in de eerste dagen na de geboorte heeft een blijvend effect op de intellectuele capaciteiten en ontwikkelen kinderen die veel gedragen worden zich motorisch beter. Terwijl nog niet zo lang geleden men dacht dat een baby verwend werd als je hem oppakte omdat hij huilde. 

  Lees verder ...
 • 26-10-2018 - Aanstaande ouders niet altijd op de hoogte van kans op miskraam

  Een miskraam krijgen is zeer verdrietig en aanstaande ouders zijn zich niet altijd bewust van de kans dat hen dit kan overkomen. Exacte cijfers zijn moeilijk te geven maar ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.221.75.115
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: