Bestellen
In samenwerking met

Vrouwen laten hun ingevroren eicellen zelden terugplaatsen

Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op het jaarcongres van de Europese vereniging voor voortplantingsgeneeskunde (ESHRE). Een van de grootste instellingen voor reproductieve geneeskunde van Europa, een kliniek in Brussel, toont daar de resultaten van onderzoek onder 563 vrouwen die er in de afgelopen tien jaar cliënt zijn geweest. Van hen kwam minder dan 8 procent terug voor een ivf-behandeling: 43 van de 563 vrouwen lieten inderdaad eicellen bevruchten en inbrengen, wat in een derde van de gevallen tot een succesvolle zwangerschap leidde. Volgens de Belgische gynaecologen hebben andere grote Europese klinieken vergelijkbare cijfers. 

Invriezen
In Nederland is het sinds 2011 toegestaan eicellen te laten invriezen, niet om medische reden - dat kon daarvoor al - maar om persoonlijke reden. Het is een populaire optie geworden voor vrouwen die nog geen geschikte partner hebben gevonden of om andere reden willen wachter met zwanger raken.

De vriestechniek is sterk verbeterd en kan een voordeel hebben omdat de kwaliteit van eicellen begint te dalen na het 35ste levensjaar. Eicellen laten invriezen mag tot je 40ste, bevruchte eicellen terugplaatsen mag tot je 50ste. Als er geen medische reden is worden kosten niet vergoed. Die zijn niet gering: invriezen en bewaren kost een kleine 4000 euro.

Geboortekaartjes
Terugplaatsen is ook in Nederland uitzonderlijk. Landelijke cijfers zijn er niet, maar cijfers van individuele klinieken bevestigen het beeld van de Belgische onderzoekers. Zo heeft de afdeling voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht sinds 2011 eicellen ingevroren van 150 vrouwen. Van hen is tot nu toe niet één teruggekomen voor een ivf-bevruchting. De afdeling heeft wel al veel geboortekaartjes gekregen, van vrouwelijke cliënten die zonder hulp van de kliniek zwanger waren geworden.

Meer dan acht miljoen sinds Louise Brown
Veertig jaar geleden werd in het Britse Oldham de eerste reageerbuisbaby, Louise Brown, geboren. In vitrofertilisatie heeft sindsdien meer dan acht miljoen kinderen ter wereld gebracht. Dat ging in het begin niet zo hard, maar inmiddels worden er wereldwijd jaarlijks meer dan twee miljoen Ivf-behandelingen uitgevoerd, waaruit een half miljoen baby's voortkomen. De nu veertigjarige Louise Brown is getrouwd en heeft twee kinderen.

 

 

Bron: Trouw

actueel
 • 11-2-2019 - Nieuw onderzoek gestart om roken tijdens zwangerschap tegen te gaan

  Zwangere vrouwen die doorroken tijdens hun zwangerschap. Hoe krijg je die van de sigaret af? De onderzoeksgroep Verloskunde Wetenschap Noord Nederland van onder meer het UMCG in Groningen gaat hier onderzoek naar doen.

  Lees verder ...
 • 5-2-2019 - Start pindapoli voor baby's

  Nieuw onderzoek laat zien dat het beter is om een kind vroeg te laten kennismaken met allergenen als pinda. Noordwest Ziekenhuis is daarom gestart met een speciale 'pindapoli' op locatie Alkmaar. Dit meldt Noordwest. 

  Lees verder ...
 • 28-1-2019 - In de baarmoeder bereidt immuunsysteem zich al voor op buitenwereld

  De baarmoeder is waarschijnlijk geen steriele omgeving, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. Doordat het embryo vruchtwater drinkt, kunnen bacteriële componenten in diens darm terecht komen. Daardoor ontstaan weer afweercellen. Op die manier bereidt het immuunsysteem van een kind zich alvast voor op de buitenwereld vol ziekmakers.

  Lees verder ...
 • 23-1-2019 - 9 Maandenbeurs

  Bezoek ons op de negenmaandenbeurs van 20 t/m 24 februari 2019 in de RAI Amsterdam!

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.82.52.91
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: