Bestellen
In samenwerking met

Vrouwen laten hun ingevroren eicellen zelden terugplaatsen

Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op het jaarcongres van de Europese vereniging voor voortplantingsgeneeskunde (ESHRE). Een van de grootste instellingen voor reproductieve geneeskunde van Europa, een kliniek in Brussel, toont daar de resultaten van onderzoek onder 563 vrouwen die er in de afgelopen tien jaar cliënt zijn geweest. Van hen kwam minder dan 8 procent terug voor een ivf-behandeling: 43 van de 563 vrouwen lieten inderdaad eicellen bevruchten en inbrengen, wat in een derde van de gevallen tot een succesvolle zwangerschap leidde. Volgens de Belgische gynaecologen hebben andere grote Europese klinieken vergelijkbare cijfers. 

Invriezen
In Nederland is het sinds 2011 toegestaan eicellen te laten invriezen, niet om medische reden - dat kon daarvoor al - maar om persoonlijke reden. Het is een populaire optie geworden voor vrouwen die nog geen geschikte partner hebben gevonden of om andere reden willen wachter met zwanger raken.

De vriestechniek is sterk verbeterd en kan een voordeel hebben omdat de kwaliteit van eicellen begint te dalen na het 35ste levensjaar. Eicellen laten invriezen mag tot je 40ste, bevruchte eicellen terugplaatsen mag tot je 50ste. Als er geen medische reden is worden kosten niet vergoed. Die zijn niet gering: invriezen en bewaren kost een kleine 4000 euro.

Geboortekaartjes
Terugplaatsen is ook in Nederland uitzonderlijk. Landelijke cijfers zijn er niet, maar cijfers van individuele klinieken bevestigen het beeld van de Belgische onderzoekers. Zo heeft de afdeling voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht sinds 2011 eicellen ingevroren van 150 vrouwen. Van hen is tot nu toe niet één teruggekomen voor een ivf-bevruchting. De afdeling heeft wel al veel geboortekaartjes gekregen, van vrouwelijke cliënten die zonder hulp van de kliniek zwanger waren geworden.

Meer dan acht miljoen sinds Louise Brown
Veertig jaar geleden werd in het Britse Oldham de eerste reageerbuisbaby, Louise Brown, geboren. In vitrofertilisatie heeft sindsdien meer dan acht miljoen kinderen ter wereld gebracht. Dat ging in het begin niet zo hard, maar inmiddels worden er wereldwijd jaarlijks meer dan twee miljoen Ivf-behandelingen uitgevoerd, waaruit een half miljoen baby's voortkomen. De nu veertigjarige Louise Brown is getrouwd en heeft twee kinderen.

 

 

Bron: Trouw

actueel
 • 17-7-2018 - NZa publiceert prestaties en tarieven verloskundige zorg in 2019

  De prestaties en maximale tarieven voor verloskundige zorg in 2019 zijn bekend. Voor de verloskundige zorg gaan de maximale tarieven licht omhoog. Ook zijn de postcodelijsten voor achterstandswijken aangepast en komt er meer ruimte voor maatwerkafspraken.

  Lees verder ...
 • 16-7-2018 - Slimme weeën pleister zorgt voor veiligere bevalling

  Een innovatieve pleister met sensoren op de buik van een zwangere verbetert de weeën registratie tijdens een bevalling. Het welzijn van een baby in de baarmoeder wordt hiermee tijdens de weeën nauwkeurig bewaakt en eventuele problemen die tijdens de weeën optreden worden eerder opgespoord. Bevallingen worden hierdoor nog veiliger. 

  Lees verder ...
 • 12-7-2018 - Preventie ouder-kindcontact te weinig aandacht

  Ouderbegeleiding tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren van een kind krijgt niet de aandacht die het verdient. Wetenschappelijk onderzoek biedt een schat aan informatie op het gebied van de prille hechting. Helaas krijgt dit in de praktijk veel te weinig aandacht. Zonde, want juist tijdens de 1001 kritieke dagen valt voor ouder en kind een wereld te winnen.

  Lees verder ...
 • 9-7-2018 - Wijzigingsvoorstel embryowet in de maak

  Het kabinet gaat de komende periode aan de slag met een wijzigingsvoorstel voor de Embryowet. Met die wetswijziging worden de voorwaarden voor geslachtskeuze verruimd bij het risico op een aantal erfelijke aandoeningen waarbij jongens en meisjes een verschillende kans hebben om ziek te worden. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.81.254.212
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: