Bestellen
In samenwerking met

Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

 

Dat stelt onderzoeker en verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermers van Amsterdam UMC, afdeling Midwifery Science. Met een internationaal team onderzocht zij bevallingsgegevens uit 2013 van twaalf landen en de Duitse deelstaat Hessen. Het Haarlems Dagblad bericht hierover. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in PLOS Medicine.

Inleiden
Bij inleiden kan het gaan om het rijp maken van de baarmoedermond, het kunstmatig breken van de vliezen en het toedienen van weeënopwekkers omdat bijvoorbeeld de vliezen al lang gebroken zijn. Reden kan zijn dat de vrouw al 42 weken zwanger is, of dat het niet goed gaat met haar of de baby.
Nederland staat tweede op de ranglijst, achter Ierland. In andere landen wordt 14 tot 36 procent ingeleid.

Inknippen
Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Bij het eerste kind is dat 46 procent en bij een volgende 14 procent. In Zweden wordt maar 6 procent bij het eerste kind ingeknipt en in Denemarken 7 procent. Bij een volgende bevalling is dat 2 procent. België knipt met 68 procent het vaakst in. Een knip kan bij de vrouw meer klachten en pijn veroorzaken, dan wanneer ze uitscheurt. Seijmonsbergen: "Een knip zou alleen gezet moeten worden als het echt niet anders kan."

Keizersneden en ruggenprikken
In Nederland bevalt 18 procent van het eerste kind via een keizersnede. In andere landen varieert dit tussen de 16 en 48 procent. In Nederland kreeg 30 procent bij het eerste kind een ruggenprik, in Finland 83, in België 82 en in de VS 80 procent.

Volgens Anna Seijmonsbergen doet het ene land mogelijk teveel en het andere te weinig medische ingrepen. Tussen de landen was geen significant verschil in babysterfte. "Omdat we in Nederland veel vrouwen inleiden en veel knippen zetten, is het belangrijk dat we kritisch kijken of dat niet minder kan. Het is goed mogelijk dat we met minder inleidingen en knippen net zulke goede uitkomsten voor moeder en kind hebben."

 

 

Bron: 
Vakblad Vroeg
Haarlems Dagblad

actueel
 • 7-9-2020 - Mening van geboorteprofessionals gevraagd

  De werkgroep PREM (Patient Reported Experience Measurement) wil graag jouw mening horen over onderwerpen die aan bod moeten komen in de nieuwe PREM-vragenlijst. De antwoorden gebruikt de werkgroep om de zorg te verbeteren. 

  Lees verder ...
 • 31-8-2020 - Vrouwen geven langer borstvoeding door corona

  Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis. Dat is een van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl.

  Lees verder ...
 • 27-8-2020 - Antistoffen tegen coronavirus in moedermelk

  De moedermelk van vrouwen die een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt, bevat antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC in samenwerking met andere instituten*. Ze gaan nu uitzoeken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen.

  Lees verder ...
 • 12-6-2020 - Is de 13 weken echo echt nuttig voor iedere zwangere?

  Is het toevoegen van een 13 weken echo aan het bevolkingsonderzoek prenatale screening van meerwaarde voor de zwangere vrouw? Deze vraag gaat een landelijk consortium onder leiding van gynaecologen Monique Haak (LUMC) en Mireille Bekker (UMCU) beantwoorden.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.207.106.142
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: