Bestellen
In samenwerking met

Wijzigingsvoorstel embryowet in de maak

Het kabinet gaat onderzoeken of de geslachtskeuze ook moet toestaan als het kind zo'n ernstige aandoening kan doorgeven aan een volgende generaties. Voormalig zorgminister Edith Schippers wilde geslachtskeuze mogelijk maken als de kans groot was dat een jongen of meisje juist drager van een afwijking zou zijn. De nieuwe regeringscoalitie is hier iets voorzichtiger mee, met name omdat CDA en ChristenUnie niet persé voor embryoselectie zijn.

De Jonge laat doorschemeren dat ook de Raad van State aanraadt om eerst te onderzoeken of de voordelen opwegen tegen de bezwaren. Als hij de wet zou verruimen, zouden immers ook embryo's terzijde worden geschoven, die geen drager zijn van een gevreesde ziekte. Daarom ligt er eerst een opdracht tot een nadere ethische analyse. Het maatschappelijk debat over de Embryowet moet ook bruikbare inzichten opleveren. 

In de Nota Medische Ethiek, waarin invulling wordt gegeven aan de uitwerking van het regeerakkoord, staan ook andere medisch-ethische vraagstukken rondom het begin van het leven. Het kabinet wil het aantal herhaalde zwangerschapsafbrekingen terugdringen en gaat daarom onder andere met huisartsen en abortusartsen in gesprek over de nazorg na abortus. Ook wordt gekeken hoe de plaatsing van duurzame anticonceptie, zoals het spiraaltje, in abortusklinieken vergoed kan worden. Daarnaast krijgt ZonMw de opdracht om de Wet afbreking zwangerschap te evalueren. 

 

 

 

 

 

Bron: Nationale Zorggids

actueel
 • 11-2-2019 - Nieuw onderzoek gestart om roken tijdens zwangerschap tegen te gaan

  Zwangere vrouwen die doorroken tijdens hun zwangerschap. Hoe krijg je die van de sigaret af? De onderzoeksgroep Verloskunde Wetenschap Noord Nederland van onder meer het UMCG in Groningen gaat hier onderzoek naar doen.

  Lees verder ...
 • 5-2-2019 - Start pindapoli voor baby's

  Nieuw onderzoek laat zien dat het beter is om een kind vroeg te laten kennismaken met allergenen als pinda. Noordwest Ziekenhuis is daarom gestart met een speciale 'pindapoli' op locatie Alkmaar. Dit meldt Noordwest. 

  Lees verder ...
 • 28-1-2019 - In de baarmoeder bereidt immuunsysteem zich al voor op buitenwereld

  De baarmoeder is waarschijnlijk geen steriele omgeving, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. Doordat het embryo vruchtwater drinkt, kunnen bacteriële componenten in diens darm terecht komen. Daardoor ontstaan weer afweercellen. Op die manier bereidt het immuunsysteem van een kind zich alvast voor op de buitenwereld vol ziekmakers.

  Lees verder ...
 • 23-1-2019 - 9 Maandenbeurs

  Bezoek ons op de negenmaandenbeurs van 20 t/m 24 februari 2019 in de RAI Amsterdam!

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.82.52.91
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: