Bestellen
In samenwerking met

Wijzigingsvoorstel embryowet in de maak

Het kabinet gaat onderzoeken of de geslachtskeuze ook moet toestaan als het kind zo'n ernstige aandoening kan doorgeven aan een volgende generaties. Voormalig zorgminister Edith Schippers wilde geslachtskeuze mogelijk maken als de kans groot was dat een jongen of meisje juist drager van een afwijking zou zijn. De nieuwe regeringscoalitie is hier iets voorzichtiger mee, met name omdat CDA en ChristenUnie niet persé voor embryoselectie zijn.

De Jonge laat doorschemeren dat ook de Raad van State aanraadt om eerst te onderzoeken of de voordelen opwegen tegen de bezwaren. Als hij de wet zou verruimen, zouden immers ook embryo's terzijde worden geschoven, die geen drager zijn van een gevreesde ziekte. Daarom ligt er eerst een opdracht tot een nadere ethische analyse. Het maatschappelijk debat over de Embryowet moet ook bruikbare inzichten opleveren. 

In de Nota Medische Ethiek, waarin invulling wordt gegeven aan de uitwerking van het regeerakkoord, staan ook andere medisch-ethische vraagstukken rondom het begin van het leven. Het kabinet wil het aantal herhaalde zwangerschapsafbrekingen terugdringen en gaat daarom onder andere met huisartsen en abortusartsen in gesprek over de nazorg na abortus. Ook wordt gekeken hoe de plaatsing van duurzame anticonceptie, zoals het spiraaltje, in abortusklinieken vergoed kan worden. Daarnaast krijgt ZonMw de opdracht om de Wet afbreking zwangerschap te evalueren. 

 

 

 

 

 

Bron: Nationale Zorggids

actueel
 • 27-8-2018 - 'Laat uw kind inenten', aldus Premier Mark Rutte

  Nu steeds meer kinderen niet worden ingeënt, mengt de minister-president zich in de discussie over vaccinaties. Alle ouders worden nog eens nadrukkelijk opgeroepen om hun kinderen te laten inenten. 

  Lees verder ...
 • 21-8-2018 - Eind september opent ziekenhuis in Goes nieuw Moeder & Kind centrum

  Eind september opent het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) een nieuw Moeder & Kind centrum in Goes. Tijdens hun verblijf kunnen moeder, partner en kind bij elkaar blijven. Voor de partner is er ook een plek om te overnachten op de kraamafdeling. Dat melden ADRZ en PZC.

  Lees verder ...
 • 13-8-2018 - Na een maagverkleining kans op complicaties bij zwangerschap

  Tijdens hun zwangerschap kunnen vrouwen met een maagverkleining ernstige complicaties oplopen. In het ergste geval kan te laat ingrijpen leiden tot de dood van de vrouw of het kind, vertellen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. 

  Lees verder ...
 • 6-8-2018 - Karaktereigenschappen kunnen ouderschap en kwaliteit van relatie voorspellen

  De meest intieme en langdurige relaties bij volwassenen, zijn de liefdesrelatie en de ouder-kindrelatie. Manon Scheppingen van Tilburg University, concludeerde dat de gegevens daarover, gekoppeld aan karaktereigenschappen, een schat van informatie opleveren.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.166.141.69
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: