Bestellen
In samenwerking met

Wijzigingsvoorstel embryowet in de maak

Het kabinet gaat onderzoeken of de geslachtskeuze ook moet toestaan als het kind zo'n ernstige aandoening kan doorgeven aan een volgende generaties. Voormalig zorgminister Edith Schippers wilde geslachtskeuze mogelijk maken als de kans groot was dat een jongen of meisje juist drager van een afwijking zou zijn. De nieuwe regeringscoalitie is hier iets voorzichtiger mee, met name omdat CDA en ChristenUnie niet persé voor embryoselectie zijn.

De Jonge laat doorschemeren dat ook de Raad van State aanraadt om eerst te onderzoeken of de voordelen opwegen tegen de bezwaren. Als hij de wet zou verruimen, zouden immers ook embryo's terzijde worden geschoven, die geen drager zijn van een gevreesde ziekte. Daarom ligt er eerst een opdracht tot een nadere ethische analyse. Het maatschappelijk debat over de Embryowet moet ook bruikbare inzichten opleveren. 

In de Nota Medische Ethiek, waarin invulling wordt gegeven aan de uitwerking van het regeerakkoord, staan ook andere medisch-ethische vraagstukken rondom het begin van het leven. Het kabinet wil het aantal herhaalde zwangerschapsafbrekingen terugdringen en gaat daarom onder andere met huisartsen en abortusartsen in gesprek over de nazorg na abortus. Ook wordt gekeken hoe de plaatsing van duurzame anticonceptie, zoals het spiraaltje, in abortusklinieken vergoed kan worden. Daarnaast krijgt ZonMw de opdracht om de Wet afbreking zwangerschap te evalueren. 

 

 

 

 

 

Bron: Nationale Zorggids

actueel
 • 12-11-2018 - Meer aandacht voor stoppen van schreeuwen tegen baby

  Voor een baby van drie maanden kán schreeuwen erg zijn. Baby's van moeders die twee keer of vaker boos tegen ze geschreeuwd hebben toen ze huilden, bleken op hun vijfde of zesde jaar een hogere bloeddruk te hebben dan baby's van moeders die dat niet hadden gedaan. 

  Lees verder ...
 • 5-11-2018 - Spaanse vruchtbaarheidskliniek mag Nederlandse koppels met kinderwens blijven werven

  Een Spaanse vruchtbaarheidskliniek die wensouders werft in Nederland voor anonieme eiceldonatie kan daar voorlopig mee door gaan. De klacht die tegen de kliniek werd ingediend is volgens de Reclame Code Commissie (RCC) ongegrond.

  Lees verder ...
 • 31-10-2018 - Basisbehoefte van iedere baby; aanraken!

  Huid-op-huidcontact in de eerste dagen na de geboorte heeft een blijvend effect op de intellectuele capaciteiten en ontwikkelen kinderen die veel gedragen worden zich motorisch beter. Terwijl nog niet zo lang geleden men dacht dat een baby verwend werd als je hem oppakte omdat hij huilde. 

  Lees verder ...
 • 26-10-2018 - Aanstaande ouders niet altijd op de hoogte van kans op miskraam

  Een miskraam krijgen is zeer verdrietig en aanstaande ouders zijn zich niet altijd bewust van de kans dat hen dit kan overkomen. Exacte cijfers zijn moeilijk te geven maar ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.221.75.115
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: