Bestellen
In samenwerking met

Zitgedrag vaders heeft invloed op het kind

Dat de levensstijl van de moeder invloed heeft op haar baby, is al vaak onderzocht en oud nieuws. Alleen er is niet veel onderzoek gedaan naar wat voor invloed de levensstijl van de vader heeft op zijn baby. Maar dit heeft meer impact dan verwacht, blijkt uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) en het KU Leuven. Ook is uit het onderzoek gebleken dat de levensstijl van de vader enkel impact heeft op de meisjes.

Het onderzoek

Om dit te onderzoeken, hebben de onderzoekers naar de levensstijl van 114 verschillende koppels gekeken. De fysieke activiteit en het gewichtsgedrag van beide partners zijn vanaf het begin van de zwangerschap in de gate gehouden. Ook is de groeicurve en het gewicht van de baby in het eerste jaar bijgehouden.

Uit resultaten is gebleken dat de curve van het zitgedrag van de onderzochte vaders in verband staat met die van hun dochters. Dus hoe meer vaders zitten, hoe minder actief de babymeisjes gaan bewegen.

Verklaring

Een verklaring voor dit verband hebben de onderzoekers nog niet. ‘’Het is mogelijk dat de levensstijl van de vader invloed heeft op de expressie van de genen. En uit deze genen ontstaat het kind,’’ vertelt Vickà Versele, zij is één van de onderzoekers. ‘’Ik gok dat het een soort epigenetisch verband is.’’

Bij de jongensbaby’s werd geen verband gevonden tussen de levensstijl van de vader en zijn fysieke beweging en gewicht. Ook was er geen verband te zien tussen de levensstijlen de lengtecurves van de geslachten.

actueel
 • 3-7-2022 - Veel zwangere vrouwen werken te hard

  Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Dit kan nadelig zijn voor de vrouw en de baby. 

  Lees verder ...
 • 26-6-2022 - Binnenkort kunnen vrouwen niet meer bevallen in Schiedam

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal te merken. Op de verlos-, kraam-, en neonatologie afdelingen van het Franciscus Vlietland in Schiedam is er een groot tekort aan specialisten. Zo groot zelfs dat deze afdelingen samen moeten worden gevoegd met dezelfde afdelingen van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

  Lees verder ...
 • 15-6-2022 - Maak een zwangerschapsdepressie bespreekbaar

  Een depressie tijdens of na de zwangerschap heeft een grote impact op de baby. Dit meldt Christine Dunkel Schetter, hoogleraar psychologie en psychiatrie van de Universiteit van Californië (UCLA). 

  Lees verder ...
 • 10-6-2022 - Zitgedrag vaders heeft invloed op het kind

  Dat de levensstijl van de moeder invloed heeft op haar baby, is al vaak onderzocht en oud nieuws. Alleen er is niet veel onderzoek gedaan naar wat voor invloed de levensstijl van de vader heeft op zijn baby. Maar dit heeft meer impact dan verwacht, blijkt uit onderzoek.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.78.122
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: