Bestellen
In samenwerking met

Zitgedrag vaders heeft invloed op het kind

Dat de levensstijl van de moeder invloed heeft op haar baby, is al vaak onderzocht en oud nieuws. Alleen er is niet veel onderzoek gedaan naar wat voor invloed de levensstijl van de vader heeft op zijn baby. Maar dit heeft meer impact dan verwacht, blijkt uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) en het KU Leuven. Ook is uit het onderzoek gebleken dat de levensstijl van de vader enkel impact heeft op de meisjes.

Het onderzoek

Om dit te onderzoeken, hebben de onderzoekers naar de levensstijl van 114 verschillende koppels gekeken. De fysieke activiteit en het gewichtsgedrag van beide partners zijn vanaf het begin van de zwangerschap in de gate gehouden. Ook is de groeicurve en het gewicht van de baby in het eerste jaar bijgehouden.

Uit resultaten is gebleken dat de curve van het zitgedrag van de onderzochte vaders in verband staat met die van hun dochters. Dus hoe meer vaders zitten, hoe minder actief de babymeisjes gaan bewegen.

Verklaring

Een verklaring voor dit verband hebben de onderzoekers nog niet. ‘’Het is mogelijk dat de levensstijl van de vader invloed heeft op de expressie van de genen. En uit deze genen ontstaat het kind,’’ vertelt Vickà Versele, zij is één van de onderzoekers. ‘’Ik gok dat het een soort epigenetisch verband is.’’

Bij de jongensbaby’s werd geen verband gevonden tussen de levensstijl van de vader en zijn fysieke beweging en gewicht. Ook was er geen verband te zien tussen de levensstijlen de lengtecurves van de geslachten.

actueel
 • 27-9-2022 - Levensreddend middel voor baby's tegen RS-virus

  Jaarlijks belanden er in Nederland 150 tot 200 baby’s met het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) op de IC. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen. Onderzoekers van Amsterdam UMC ontdekten een antistof die beschermt tegen dit voor pasgeborenen levensbedreigende virus.

  Lees verder ...
 • 26-9-2022 - KNOV kiest voor bestuur van professionals

  De leden van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) hebben op vrijdag 9 september vijf nieuwe bestuursleden benoemd voor een periode van drie jaar.

  Lees verder ...
 • 20-9-2022 - Verplichte bedenktermijn bij abortus vervalt

  Per 1 januari 2023 zal de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. De ministerraad heeft ingestemd met de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer, hiermee wordt de Wet afbreking zwangerschappen gewijzigd.

  Lees verder ...
 • 7-9-2022 - Onderzoek naar een vroege herkenning van ADHD

  De ROAD (Risico op ontwikkeling van ADHD) studie is een grote landelijke studie naar het in kaart brengen van vroege signalen van ADHD bij een kind en onderzoekt hoe de omgeving en aanleg invloed hebben op deze signalen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.223.3.251
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: