Luiers
Iedereen die een baby krijgt, zal te maken krijgen met luiers. Luiers zijn er voor alle leeftijden, gewichten, omstandigheden en wensen, daarom zijn er ook veel verschillende soorten. Van voorgevouwen met drukknopen of klitteband, ecologische luiers, alles-in-een-luiers, compacte luiers tot tweedelige luiers.
Comfort en materiaalsoort
Voor luiers worden verschillende materialen gebruikt. De ene materiaalsoort absorbeert meer. De binnenkant van luiers is altijd gemaakt van absorberende stoffen. De ene luier absorbeert snel en veel, de ander iets minder. De materialen die veel gebruikt worden zijn: katoen, bamboe, koolstofbamboe, microvezel of hennep.
De buitenkant van de luier is zo gemaakt dat het goed blijft zitten. De luier is dan voorgevormd of je kunt hier gemakkelijk zelf voor zorgen.
Zeker bij pasgeboren baby’s is het belangrijk om voor, tijdens of na het voeden de luier te verschonen. Zo kun je in de gaten houden of je kindje genoeg drinkt. Maar ook blijft het voor de baby comfortabel.
Wegwerpluiers
Deze luier gooi je weg na een keer gebruik. Dat is hygiënisch. De luiers zijn erg absorberend. Het is iets minder goed voor het milieu. Er is een milieuvriendelijke versie, deze zijn wel iets duurder als gewone wegwerpluiers.
Wasbare luiers
Deze luier kun je wassen in de wasmachine en daarna opnieuw gebruiken. Ze zien er bijna hetzelfde uit als wegwerpluiers: voorgevormd en vast te zetten met klitteband. Aan de binnenkant zit een absorberende stof en aan de buitenkant een waterdichte stof of broekje.
Luierbroekje
Deze luier gebruik je als je kind al wat ouder is en eraan toe is om zindelijk te worden, als je kind overdag regelmatig naar de wc gaat. Hij kan een luierbroekje zelf aan- en uittrekken, net als een gewone onderbroek.
Voor ‘s nachts zijn er andere luierbroekjes verkrijgbaar.
Hydrofiel luiers
Deze luier is gemaakt van een doek van 100% katoen: sterk absorberend, dun, licht en snel droog. Deze luiers worden dan ook veel gebruikt om spuug, plas, geknoei en water op te ruimen. Natuurlijk kan het ook, als je het op de juiste wijze vouwt, als ‘ouderwetse’ luier worden gebruikt.
Zwemluier
Spelen bij het water, dat vindt ieder kind geweldig. Met zwembroekjes/luiers blijft de hygiëne gewaarborgd dankzij een binnenlaag die voorkomt dat de luier zich volzuigt. De zwembroekjes zijn handig om te verschonen, je kunt de zijkanten heel makkelijk openscheuren.
Maten
Omdat ieder kindje verschillend is, wordt bij de maat uitgegaan van het gewicht van het kindje. Kindjes van dezelfde leeftijd kunnen een verschillend gewicht en dus een verschillende luiermaat hebben. Op de verpakking kun je de juiste maat vinden.
Verkooppunten
Veel luiers kun je bij de drogist of supermarkt kopen. Andere merken zijn weer alleen online te kopen.