Bestellen
In samenwerking met

Fopspeen


Ouders kunnen voor de fopspeen kiezen, omdat zuigen een onrustige of huilende baby kalmeert. Een baby wil graag zuigen, en misschien wil de ouder, of kan de ouder de baby niet altijd aanleggen als hij wil zuigen. Een fopspeen is dan een uitkomst; het is een handig vervangmiddel. Mits het met mate en met beleid wordt gebruikt. 

Een fopspeen kan de baby rustig houden, als de moeder even niet meteen kan voeden. Is de baby onrustig door krampjes en wil hij daardoor niet goed aan de borst drinken? Een speen kan hem kalmeren, waarna toch overgegaan wordt op aanleggen aan de borst. Ook bij het voeden van een tweeling kan een fopspeen worden gebruikt als de ene baby moet wachten. In ziekenhuizen worden fopspenen gebruikt voor te vroeggeboren kindjes: om hun zuigreflex te stimuleren en ze te helpen tijdens sondevoedingen een volle maag met zuigen te associëren.
Maar het gebruik van een fopspeen heeft ook nadelen. Als de ouder het gebruik van een fopspeen overweegt is het belangrijk dat je als professional van de voor- en nadelen op de hoogte bent.

Het advies is om pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen te geven, om mogelijke tepel – speenverwarring te voorkomen. Zuigen op een fopspeen vraagt een andere zuigtechniek dan drinken aan de borst. Een fopspeen kan er (soms ongemerkt) voor zorgen dat de baby minder vaak wordt aangelegd aan de borst. Hierdoor drinkt de baby minder aan de borst, waardoor de kans is dat hij minder groeit en door minder drinken loopt de melkproductie terug.
Niet alleen op de borstvoeding heeft speengebruik invloed, ook op de ontwikkeling van de spraak, de stand van de kaken en de ontwikkeling van de mondspieren. Als een ouder merkt dat de baby anders is gaan drinken sinds een fopspeen wordt gebruikt is het advies om te overwegen geen fopspeen meer te gebruiken.

Afbouwen fopspeen
Het advies aan een cliënt kan zijn om het gebruik van een fopspeen af te bouwen na tien maanden.

Kwaliteit van fopspenen
Let goed op de veiligheid. Als een ouder een fopspeen in een Nederlandse (web)winkel koopt, kan hij of zij ervan uitgaan dat deze goed is. Al deze fopspenen moeten voldoen aan Europese wetgeving. Maar veiligheid gaat juist ook over het gebruik in de praktijk.

Gebruik fopspenen
De fopspeen dient elke zes weken vervangen te worden. 
Bij de eerste tekenen van beschadiging dient de fopspeen weggegooid te worden.

De specialist voor


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
100.26.179.41
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping: 330
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: